Oktober 22, 2015

Toyol Sopan

Takut en keladi mendengar nya!!

Toyol sopan
Datuk Aliff Syukri ditipu kakitangannya sendiri
Dulu2 waktu di kampung, asal duit hilang jer, confirm akan dengar orang berkata, "tu ada toyol curi lah tu!". Tapi hari ini ada pulak toyol berambut hitam, sopan pulak tu.

En keladi baca akhbar Metro, dengan tajuk "Toyol Sopan", rupanya berita tersebut bersangkutan dengan kisah si abang terlajak laris tu, siapa tidak kenal pada pengasas produk kecantikan D'Herbs, Datuk Aliff Syukri Kamarzaman, kirannya dia ditipu oleh pengawai  akaun syarikatnya yang dianggap seperti kakak kandungnya sendiri, tapi rupanya dia sanggup mencuri wang daripada akaun bank peribadinya.

Jika en keladi kena tipu macam kes Datuk Aliff tu, mau tak melompat, geram pun ada, entah apa perasan yang akan  timbul, bukan sikit tau, en keladi baca akhbar tadi RM 70 000, wow banyak tu, jika en keladi nak dapat duit sebanyak itu, confirm dah tua berjanggut baru merasa tu pun setelah dicampurkan dengan duit KWSP..

Daripada kes tersebut kita dapat lihat dari segi moralnya seperti berikut :-

D'Herbs terlajak laris
kakitangan wanita D'Herbs lesapkan RM70, 000

  • Amanah dan tanggungjawab
  • Kepercayaan
Adakah pekerja beliau itu terdesak untuk mendapatkan duit?

Tambahannya lagi, dia terkilan dan tidak menyangka kakitangan wanita syarikat itu mencuri wang berkenaan daripada akaun bank peribadinya sejak tiga tahun lalu.

Aikk...pelik macam mana boleh keluarkan duit tersebut daripada akuan peribadi, bukan syarat bank untuk keluarkan duit hanya individu ke, @ pemilik akaun sahaja.

So, apa berlaku, kad atm di duplicate, 

Alamak adakah sekarang ni kad plastik tu boleh di duplicate??

Jika macam tu, habislah lepas ni en keladi perlu beringat, termasuk korang semua.

Berhati-hati dengan orang 2 yang disangka baik tetapi rupaya

"Rambut sama hitam tapi hati lain-lain"


Perkongsian nasihat daripada en keladi, baca juga hasil penulisan en keladi di www.keladionline.com